Z przyjemnością informujemy, że Justyna Jasińska, uczennica klasy 2at, zajęła I miejsce
w I Międzynarodowym Konkursie Wiedzy o Kresach "Kresy - korzenie polskiej kultury",
zorganizowanym przez Zespół Szkół im. Zygmunta Chmielowskiego w Nałęczowie oraz Wschodnioeuropejski
Instytut Nowoczesnej Edukacji przy współudziale KUL oraz Instytutu Pamięci Dziedzictwa Kresowego.
Justyna wykonała prezentację multimedialną zatytułowaną "Przecież tu Polska kiedyś była...100-letnia
historia Lwowa", która najwyżej została oceniona przez Jury Konkursu. W maju Justyna wraz z opiekunką,
panią Moniką Rauner, weźmie udział w Międzynarodowej Konferencji "Kresy - korzenie polskiej kultury",
podczas której nastąpi wręczenie nagród.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek i wielkanocnego mazurka. Wielkanocne potrawy to również
żurek, sernik czy babka, jajka, pasztet czy biała kiełbasa. W tej dziedzinie wyobraźnia Polaków nie zna granic,
jajka podajemy w każdej postaci: na miękko, w koszulkach lub faszerowane. Warto pamiętać, aby dodać do wielkanocnych jajek majonez lub sos tatarski. Na bazie jajek można przyrządzić pastę jajeczną lub różnorodne sałatki, np. jarzynową. Można też je dodać do tradycyjnych wielkanocnych zup.
Dnia 12.04.2017 roku w Starostwie Powiatowym odbyło się „jajeczko” dla pracowników urzędu.
Uczniowie klas gastronomicznych pod bacznym okiem nauczycieli zawodu przygotowali stół wielkanocny,
na którym znalazły się jajka pod różną postacią, baby wielkanocne, żurek z kiełbasą i wiele innych potraw.
W dniu 12.04.2017 r. uczniowie z klasy 1bt (technik ekonomista) byli na wycieczce w Warszawie.
Uczestnicy wyjazdu złożyli kwiaty na grobie patronki ZS nr 1 - Stefanii Sempołowskiej (cmentarz Powązki)
oraz zapalili znicz pamięci z dedykacją od społeczności szkolnej. Ponadto uczniowie zwiedzili Sejm RP, gdzie
zostali zapoznani z historią parlamentaryzmu w Polsce.
Strona 228 z 293
«startPoprzedni artykułNastępny artykułkoniec»Odwiedza nas 69 gości oraz 0 użytkowników.