Kuchnia molekularna

We wtorek 21 marca o godzinie 10:00, przy sklepiku szkolnym, odbędzie się pokaz kuchni molekularnej.
Lody o smaku jajecznicy, czekolada bekonowa w jadalnej folii, a może kawior z kapusty lub fluorescencyjna
galaretka z parmezanu? Ciekły azot, suchy lód, alginian sodowy, mleczan wapnia, lantana, glukonolactat…
Jakby tego było mało, dochodzą procesy: sferyfikacja, żelifikacja, emulsyfikacja. Aż język się plącze.
Ale to wszystko właśnie to elementy kuchni zwanej także kuchnią molekularną, eksperymentalną, nowoczesną, modernistyczną, czy po prostu fizyką kulinarną.
Zapraszamy!

      

 

Szkolenie samorządów uczniowskich

Przedstawiciele uczniów naszej szkoły, Weronika Szczygielska i Kamil Paluch, wraz z opiekunem,
p. Anną Cieślik, dnia 9-10 marca pojechali do Nałęczowa na warsztaty: „Jak powinien działać
samorząd szkolny i czym tak naprawdę jest”
.

                              

 

Wybory Miss i Mistera Szkoły

Dnia 8 marca 2017 r. w naszej szkole odbyły się wybory Miss i Mistera Szkoły 2017. Po raz pierwszy
do rywalizacji dołączyli panowie.

Tytuł Miss Szkoły 2017 zdobyła Natalia Baran z 1at, a Misterem Szkoły został Dima Nour z 2ft.